Prelucrarea sticlei

Masina de slefuit rectiliniu
cu 8 capete

    Masina de slefuit cu 8 capete se poate folosi la slefuirea cant-muchie a sticlelor de marimi diferite. Procesul de slefuire dura si fina a cantului precum si slefuirea dura si fina a muchiei poate fi terminata deodata.
    Discul cu diamante este pentru slefuirea dura, discul special, mixt, este pentru slefuirea fina, iar discul de luciu este pentru o suprafata lucioasa. Dupa ce sticla este slefuita cu discul de luciu, suprafata acesteia devine ca oglinda.
Dimensiuni prelucrare:
min. 150×150 mm,
max. 1600×2500 mm
Grosimi ce se pot slefui: 3 – 12 mm.

Masina de gaurit semiautomata cu 2 capete

Poate fi utilizata pentru gaurirea sticlelor cu diferite dimensiuni si grosimi. Sticla este fixata pe cale pneumatica. Functionarea mandrinei superioare pune automat In functiune si mandrina inferioara. Datorita masei pneumatice de dimensiuni mari se pot gauri usor si sticle de mari dimensiuni.
Grosimi prelucrabile: 3 – 12 mm
Diametrul burghiului: Ø4- Ø60 mm

Masina de fazetare rectilinie cu 7 capete

Utilizata pentru fazetarea sticlelor cu diferite dimensiuni si grosimi, slefuirea aspra, fina si polizarea se fac simultan. Viteza de prelucrare poate fi reglata pe o scala larga, iar viteza de Inaintare are reglaj fin, fara trepte.
Latimea fazetei poate fi reglabila:
5 – 45mm
Grosimile de sticla prelucrabila:
4 – 12mm

Masina de slefuit si fazetat pentru sticle neregulate

Poate fi utilizata pentru fazetare, slefuirea muchiilor rectilinii si In profil „c”, pentru prelucrarea sticlelor si oglinzilor rectilinii curbate.
Grosimi de sticla prelucrabile:
4 – 12mm
Dimensiunea maxima a fazetei:
35mm

Cuptoare de curbare si bombare

Sticlele curbate si bombate se folosesc pentru usi de intrare, pereti despartitori, sticla curbata pentru mobila, vitrine frigorifice, etc.

Masina de debitare automata

Grosimea sticlei: 3-19 mm
Dimensiunea mesei: 3600x2800x900 mm
Precizia de taiere: 0,3 mm

Masina de spalat automata cu presa

Grosimea max. de sticla: 10 mm
Grosimea sistemului termopan: 10 – 60 mm
Dimensiune minima de sticla: 480×100 mm
Dimensiune maxima de sticla: 2100×3200 mm

Sticla si izolatia termica

Schimburile termice

Peretele vitrat desparte doua medii care au, in general, temperaturi diferite. Ca in cazul oricaaui alt perete, exista un transfer de caldura din mediul cald catre cel rece.

Peretele vitrat are, in plus, si particularitatea de a fi transparent la radiata solara care duce caldura in mod gratuit.

Schimburile de caldura printr-un perete

Schimburile termice printr-un perete se fac conform unui numar de 3 modalitati de propagare:

–         Conductia este transferul de caldura intr-un corp sau intre doua corpuri aflate in contact direct. Acest transfer se efectueaza fara deplasare de materie. Fluxul de caldura intre cele doua fete ale unui geam depinde de diferenta de temperatura dintre aceste fete si de conductivitatea termica a sticlei este ? = 1,0 W (m•K);

–         Convectia este transferul de cadura dintre suprafata unui corp solid si un fluid, lichid sau gaz. Acest transfer este însotit de o deplasare de materie;

–         Radiatia este transferul de caldura care rezulta dintr-un schimb prin radiatie intre doua corpuri aflate la temperaturi diferite. La temperaturile ambiante, aceasta radiatie se situeaza in infrarosu, la lungimi de unda mai mari de 5 µm. Este proportionala cu emisivitatea acestor corpuri;

–         Emisivitatea este o caracteristica de suprafata a corpurilor. Cu cat emisivitatea este mai joasa, cu atat transferul de caldura prin radiatie este mai scazut.

Emisivitatea normala ?n sticlei este de 0,89. Unele tipuri de sticla pot fi acoperite cu o depunere numita slab emisiva pentru care ?(sticla cu depunere din gamele SGS PLANITHERM si SGGCOOL-LITE SKN).

Coeficienti de schimb superficial

Atunci cand un perete este in contact cu aerul, schimba caldura prin conductie si prin convent cu acest aer si prin radiatie cu mediul sau.

Totalitatea acestor transferuri termice este definitiva conventional pentru o viteza a vantului, emisivitati si temperaturi care se intalnesc in mod normal in domeniul constructiilor. Acestea sunt caracterizate prin he pentru schimburile exterioare si hi pentru schimburile interioare.

Valorile standardizate ale acestor coeficienti sunt :

he =23 W/ (m2•K)

hi = 8 W/(m2•K)

Transmisia termica a unui perete

Coeficientul U

Transferurile termice printr-un perete prin conductie, convectie si radiatie se exprima prin coeficientul U*.

Acesta reprezinta fluxul de caldura care traverseaza 1 m2  de perete la o diferenta de temperatura de 1 grad intre interuorul si exteriorul incaperii.

Valoarea conventionala este stabilita pentru coeficientii de schimb superficiali  he si hi definiti anterior. El se calculeaza conform standardului SR EN 673.

Exista posibilitatea calcularii unui coeficienti U specific utilizand valori diferite de he , care este in functia de viteza vantului si de noi conditi de temperatura.

Cu cat coeficientul U este mai mic, cu atat pierderile termice sunt mai reduse si izolatia termica a peretului este mai buna.

Coeficientul U al geamurilor

Peretele vitrat poate fi compus dintr-un geam simplu sau de un dublu vitraj care permite obtinerea unei mai bune izolatii termice.

Principiul dublului vitraj este acela de a inchide intre doua foi de sticla o lama de aer imobila si uscata pentru a limita schimburile termice prin conventie si pentru a profita de slaba conductivitate termica a aerului.

Ameliorarea coeficientului Ug al geamurilor

Pentru a ameliora coeficientul Ug trebuie diminuate transferurile termice prin conductie, conventie si radiatie. Cum nu se poate actiona asupra coeficientilor de schimb superficial, ameliorarea se va face prin diminuare schimbului intre cele doua componente ale dublu vitrajelor:

–         Transferurile prin radiatie pot fi diminuate  utilizand sticla cu depunere slab emisiva. Pentru a exploata aceasta posibilitate, Saint-Gobain Glass a pus la punct tipuri de sticla cu depunere slab emisiva care permit obtinerea unei izolatii termice sporite.

–         Sticla cu depunere „in vid’’ : gama  SGG PLANITHERM, gama

SGG COOL-LITE SK.

–         Transferurile prin conductie si convente pot fi diminuate prin înlocuirea aerului care se gaseste intre cele doua foi de sticla cu un gaz mai greu, care prezinta o conductivitate termica mai slaba(argon in general).

           Bilantul energetic

Fereastra este sursa pierderilor termice caracterizate caracterizate de coeficientul U si a aporturilor solare caracterizate de factorul solar g.

Bilantul energetic este egal cu pierderile termice diminuate ale aporturilor solare recuperabile.

Bilantul energetic este negativ atunci cand aporturile sunt mai mari decat pierderile.