Geam termopan

Câte ceva despre termopan.

 

    Geamul „termopan” (insulating glazing unit – IGUs) a fost inventat de cealaltă parte a Atlanticului, special pentru magnificele ferestre-cortină care constituie pereţii (mai corect, pereţii-cortină) acelor clădiri foarte înalte, care sunt denumiţi, metaforic, zgârie-nori. Geamul de termopan a permis practic îmbrăcarea în ferestre, de-jur-imprejur şi de-sus-până-jos, a unei clădiri foarte înalte. Consider că această structură de fereastră constituie o combinare excepţională a ideilor de arhitectură nouă, cu cele de inginerie clasică. Efectul vizual obţinut este pe măsură şi chiar …peste. Ulterior, dar destul de repede, de la zgârie-nori geamul termopan a avansat cu succes, ca o soluţie elegantă şi pentru ferestrele construcţiilor rezidenţiale sau comerciale, de mărimi medii sau chiar mici. Spre pildă, în 2001 în USA peste 30% din ferestre erau de construcţie „termopan”. Vara, folosirea unor geamuri termopan adecvate diminuează corespunzător necesarul de frig furnizat de aparatele de aer condiţionat. În ceea ce priveşte iarna, analiza e similară dar unele aspecte, în legătură cu folosirea termopanului la ferestre, merită să fie adâncite.

 

Ce este geamul termopan?

 

    Geamul termopan este denumirea populara pentru un sandwich format din doua foi de sticla lipite perimetal prin intermediul unei baghete de aluminiu si al unor sigilanti de tip membrana cauciucata. Rezultatul este un geam cu caracteristici de izolare termica deosebita care pastreaza transparenta necesara spatiilor vitrate. Si acest produs poate fi intalnit sub diverse calitati care vor influenta in mod evident pretul tamplariei. In primul rand sticla folosita poate fi trasa sau float. Cea trasa se obtine printr-un proces mai primitiv si are mult mai multe deficiente de claritate fiind des intalnite deformarile de imagine sau efectul de curcubeu. Sticla float este mai scumpa insa elimina aceste neajunsuri.

    Grosimea baghetei de aluminiu folosita la sigilarea sticlei isi pune si ea amprenta asupra pretului final. Va recomandam sa achizitionati tamplarie al carei geam sa aiba o bagheta de 16 mm grosime. Doar in acest caz se obtine un mediu interior suficient de voluminos pentru a izola bine incaperile de temperaturile de afara. Un element important este si sigilantul folosit la imbinarea foilor de sticla, unul de calitate este Tyokol, in timp ce cel uzual de tip Hotmelt este mai ieftin dar cu proprietati mult inferioare.

    Grosimea foilor de sticla influenteaza si ea caracteristicile termice dar mai ales cele de rezistenta la impact ale geamului termopan. Cel mai des folosit este geamul de 4 mm suficient de rezistent pentru ferestrele uzuale ale unei case. Pentru vitrine, terase sau ochiuri de geam de peste 2 m2 este indicat sa folositi macar geam de 6 mm sau chiar tip duplex 3.1.3 . Rezistenta la efractie poate fi marita si prin intermediul unei folii speciale antiefractie aplicata pe interiorul foii exterioar de geam inaintea sigilarii. In cazul in care tamplaria este montata inclinat sau in medii cu risc sporit (gradinite, spitale, institutii publice), sticla folosita trebuie securizata in prealabil astfel incat in cazul spargerii cioburile rezultate sa nu puna in pericol viata celor aflati in apropiere. Toate aceste optiuni se vor reflecta in pretul final al tamplariei in cazul in care situatia o cere.

 

Tipuri de geam.

 

    Variatiile de mai sus se refera doar la functionalitatea geamului. Din punct de vedere estetic putem avea geam clar (cel mai des intalnit), colorat in masa, reflexiv, mat (sablat) sau cu diverese modele si baghete ornamentale.

 

Geamului LowE.

 

    Sticla tip LowE este un caz special al tamplariei termoizolante ce se impune din ce in ce mai mult pe piata datorita excelentelor calitati de izolare termica. Denumirea de LowE, se traduce prin emisivitate redusa, adica un transfer de caldura prin suprafata vitrata mult redus, si este obtinuta prin tratarea unei foi de geam cu solutie speciala de nitrat. Deoarece pretul este doar cu putin mai scump decat al geamului simplu, iar performantele termice sunt mult sporite, va recomand cu “caldura” sa achizitionati acest tip de geam termoizolant. Pentru imbunatariea izolarii termice dar mai ales pentru cea fonica, intre foile de geam se poate introduce un gaz inert, ca de exemplu argonul, mobilitatea redusa a moleculelor ce compun acest gaz asigura o deosebita reducere a zgomotului preluat in casa prin intermediul ferestrelor.

 

Geamul Planitherm 4S.

Geamul planitherm 4S are dubla functie:

– de control solar

– de izolare termica ( low-e)

    Folosirea geamului pentru control solar previne supra-încălzirea suprafeţelor mari vara. În mod particular acest lucru este util la acoperişurile verandelor sau a suprafeţelor vitrate orientate către sud. Pentru a menţine interioarele mai răcoroase, reflectă până la 2/3 din căldura soarelui, chiar şi în cazul suprafeţelor vitrate mari cum ar fi serele. Un mod eficient din punct de vedere energetic de a menţine interioarele mai răcoroase. Filtrează strălucirea neplăcută a soarelui permiţând, totodată, pătrunderea în plenitudine a luminii. Folosind geamul izolant termic în cadrul vitrajelor izolante este mijlocul cel mai eficient de a îmbunătăţi eficienţa energetică a ferestrelor dvs făcându-vă casa mai confortabilă.